Talletuskorko: Säästöjesi työkalu

Talletuskorko on rahallinen korvaus, jonka pankki maksaa sinulle siitä, että olet tallettanut rahasi heidän tililleen. Se on kuin vuokraa, jota pankki maksaa sinulle rahojesi käytöstä. Vaikka talletuskorko ei ole tällä hetkellä kovin korkea, se on silti tärkeä työkalu säästöjesi kasvattamisessa.

Mikä on talletuskorko?

Talletuskorko ilmaistaan prosenttilukuna, joka kertoo, kuinka paljon säästösi kasvavat vuodessa. Esimerkiksi jos talletuskorko on 1 % ja säästösi ovat 1000 euroa, saat vuoden kuluttua 10 euron koron.

Talletuskorko voi vaihdella pankin, tilin tyypin ja talletusajan mukaan. Yleensä määräaikaistalletuksissa on korkeampi korko kuin säästötileillä. Myös pienemmille pankeille voi olla ominaista kilpailukykyisempi korkotaso.

Mitä eroa on säästötilillä ja määräaikaistalletuksella?

Säästötili on joustava tili, josta voit nostaa rahaa milloin tahansa. Säästötilien korot ovat yleensä matalampia kuin määräaikaistalletusten.

Määräaikainen talletus on tili, johon talletat rahaa tietyksi ajaksi. Määräaikaistalletuksissa on yleensä korkeampi korko kuin säästötileillä, mutta et voi nostaa rahaa ennen kuin talletus on erääntynyt.

Mitä asioita tulisi huomioida talletuskorkoa valitessa?

Korko: Vertaile eri pankkien ja tilien korkoja. Muista tarkistaa myös, onko korko kiinteä vai vaihtuva.

Talletusaika: Määräaikaistalletuksissa korko on yleensä korkeampi, mutta et voi nostaa rahaa ennen kuin talletus on erääntynyt.

Talletussumma: Joissakin talletuksissa on minimitalletussumma.

Palvelut: Tarkista, mitä palveluita tiliin sisältyy, kuten verkkopankkitunnukset ja kortit.

Riskit: Talletuskorko on riskitön sijoitus, mutta inflaatio voi syödä säästöjesi arvoa.

Miten talletuskorkoa voi vertailla?

Talletuskorkoja voi vertailla esimerkiksi seuraavien sivustojen avulla:

  • VertaaEnsin.fi:

Talletuskorko ja inflaatio

Inflaatio on rahan arvon heikkenemistä ajan myötä. Jos inflaatio on korkeampi kuin talletuskorko, säästöjesi arvo todellisuudessa laskee. Siksi on tärkeää valita talletuskorko, joka on vähintään inflaation tasolla.

Talletuskorko ja verotus

Talletuskorko on verotettavaa tuloa. Veroprosentti riippuu tuloistasi.

Vinkkejä talletuskorkojen hyödyntämiseen

  • Vertaile eri pankkien ja tilien korkoja.
  • Valitse talletustyyppi, joka sopii tarpeisiisi.
  • Säästä säännöllisesti.
  • Hyödynnä korkokorkoefekti.

Yhteenveto

Talletuskorko on tärkeä työkalu säästöjesi kasvattamisessa. Vaikka talletuskorko ei ole tällä hetkellä kovin korkea, se on silti parempi vaihtoehto kuin pitää rahat käteisenä.