Sähkösopimuksen valinta – opas säästämiseen

Sähkö on tärkeä osa jokaisen suomalaisen arkea. Sähköä tarvitaan kodin lämmitykseen, valoon, ruoanlaittoon ja muihin sähkölaitteisiin. Sähkösopimuksen valinta onkin tärkeä päätös, sillä sillä on suuri vaikutus sähkölaskun suuruuteen.

Sähkösopimuksia on tarjolla monenlaisia, ja niiden hinta ja ehdot vaihtelevat. Sähkösopimuksen valinta voi olla hankalaa, sillä tarjolla on paljon tietoa ja valinnanvaraa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä asioita sähkösopimuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Sähkösopimuksen tyypit

Sähkösopimuksia on kolmea eri tyyppiä:

  • Kiinteähintainen sähkösopimus
  • Pörssisähkösopimus
  • Pakettisähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus on sopimus, jonka hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Kiinteähintainen sopimus tarjoaa ennustettavuutta ja suojaa sähkön hinnanvaihteluilta.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta määräytyy sopimuskauden alussa. Hinta voi olla joko kiinteä tai sidottu johonkin viiteindeksiin, kuten esimerkiksi sähkön pörssihintaan.

Kiinteähintainen sähkösopimus on hyvä valinta, jos haluat varmistaa, että sähkölaskusi pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Kiinteä hinta voi olla myös edullisempi kuin pörssisähkösopimuksen hinta, jos sähkön hinta on noussut.

Pörssisähkösopimus

Pörssisähkösopimus on sopimus, jonka hinta määräytyy sähkön markkinahinnalla. Sähkön markkinahinta vaihtelee jatkuvasti, ja se voi nousta tai laskea.

Pörssisähkösopimus on hyvä valinta, jos haluat säästää rahaa, jos sähkön hinta laskee. Pörssisähkösopimus voi olla myös edullisempi kuin kiinteähintainen sopimus, jos sähkön hinta on laskenut.

Pörssisähkösopimuksen riski on kuitenkin se, että sähkön hinta voi nousta, jolloin sähkölaskusikin nousee.

Pakettisähkösopimus

Pakettisähkösopimus on yhdistelmä kiinteää ja pörssisähköä. Pakettisähkösopimuksen hinta koostuu kiinteästä perusmaksusta ja sähkön markkinahinnasta.

Pakettisähkösopimus on hyvä valinta, jos haluat yhdistää kiinteän hinnan ja sähkön markkinahinnan hyödyt. Pakettisähkösopimus voi olla edullisempi kuin pelkkä kiinteähintainen sopimus, jos sähkön hinta on laskenut, mutta ei niin edullisempi kuin pelkkä pörssisähkösopimus, jos sähkön hinta on noussut.

Mitä asioita sähkösopimuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Sähkönkulutus
  • Sähkön hinnanvaihtelut
  • Sähkön alkuperä
  • Sähköyhtiön luotettavuus

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus on tärkein tekijä sähkösopimuksen valinnassa. Sähkönkulutus vaikuttaa siihen, kuinka paljon sähköä tarvitset ja kuinka paljon sähkösopimus maksaa.

Sähkönkulutusta voi arvioida esimerkiksi viimeisen vuoden sähkölaskun perusteella. Jos et ole varma sähkönkulutuksestasi, voit pyytää sähköyhtiötä arvioimaan sen puolestasi.

Sähkön hinnanvaihtelut

Sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Pörssisähkön hinta vaihtelee markkinaehtoisesti, ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta määräytyy sopimuskauden alussa.