Pätkiikö netti kun haet lainaa verkossa? Tarkista netin nopeus verkossa

Netin nopeus on tärkeä osa modernia elämää. Se vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti voit ladata tiedostoja, katsella videoita ja pelata verkossa. Jos epäilet, että netin nopeutesi ei vastaa sitä, mitä sinulle on luvattu, voit tehdä nopeustestin.

Miten nopeustesti toimii?

Nopeustesti mittaa nettiyhteytesi lataus- ja lähetysnopeuden sekä viiveen. Latausnopeus kertoo, kuinka nopeasti voit ladata tiedostoja internetistä laitteellesi, ja lähetysnopeus, kuinka nopeasti laitteesi voi lähettää tietoja internetiin. Viive eli latenssi kuvaa tiedonsiirron viivettä.

Nopeustesti dna toimii lähettämällä tietoja testipalvelimelta laitteellesi ja takaisin. Tietojen siirtonopeus kertoo nettiyhteytesi nopeuden.

Miten tehdä nopeustesti?

Nopeustestin voi tehdä useilla eri tavoilla. Yksinkertaisin tapa on käyttää verkossa olevaa nopeustestiä. Verkossa on monia erilaisia nopeustestejä, joita voit käyttää.

Jos haluat tehdä nopeustestin tietokoneellasi, voit käyttää esimerkiksi seuraavia palveluita:

Nopeustestin voi tehdä myös älypuhelimella tai tabletilla. Useimmissa älypuhelimissa ja tableteissa on sisäänrakennettu nopeustestaussovellus. Jos sinulla ei ole tällaista sovellusta, voit käyttää myös verkossa olevaa nopeustestiä.

Ennen nopeustestin tekemistä

Ennen nopeustestin tekemistä on hyvä huomioida muutamia asioita, jotka voivat vaikuttaa testin tulokseen:

  • Varmista, että olet yhteydessä internetiin. Jos et ole yhteydessä internetiin, et voi tehdä nopeustestiä.
  • Kytke tietokone suoraan modeemiin Ethernet-kaapelilla. Langattoman verkon käyttö voi hidastaa testin tulosta.
  • Sulje muut yhteyttä kuormittavat sovellukset ja laitteet. Jos muut laitteet käyttävät internetiä nopeustestin aikana, se voi hidastaa testin tulosta.

Nopeustestin tulos

Nopeustestin tulos annetaan yleensä megabitteinä sekunnissa (Mbps). Latausnopeus ja lähetysnopeus ilmoitetaan erikseen. Viive ilmoitetaan millisekunneina (ms).

Latauksenopeus kertoo, kuinka nopeasti voit ladata tiedostoja internetistä laitteellesi. Jos latausnopeus on esimerkiksi 100 Mbps, voit ladata 100 megatavua tiedostoja sekunnissa.

Lähetysnopeus kertoo, kuinka nopeasti laitteesi voi lähettää tietoja internetiin. Jos lähetysnopeus on esimerkiksi 50 Mbps, voit lähettää 50 megatavua tiedostoja sekunnissa.

Viive kertoo, kuinka kauan tietojen siirtoon internetissä kuluu. Jos viive on esimerkiksi 20 ms, tietoja siirretään internetissä 20 millisekunnissa.

Mikä on hyvä netin nopeus?

Hyvä netin nopeus riippuu siitä, miten käytät internetiä. Jos käytät internetiä pääasiassa verkkoselaamiseen, videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun, sinulle riittää yleensä 100 Mbps:n latausnopeus.

Jos pelaat verkossa, tarvitset yleensä nopeamman yhteyden. Pelaamiseen suositeltava latausnopeus on vähintään 250 Mbps.

Jos käytät internetiä esimerkiksi videoiden tai kuvien editointiin tai tiedostojen siirtämiseen, tarvitset erittäin nopean yhteyden. Editointiin ja tiedostojen siirtämiseen suositeltava latausnopeus on vähintään 1 Gbps.

Mitä jos netin nopeus ei vastaa luvattua?

Jos olet tehnyt nopeustestin ja huomaat, että netin nopeutesi ei vastaa sitä, mitä sinulle on luvattu, voit ottaa yhteyttä internet-palveluntarjoajaasi. Palveluntuottaja voi auttaa sinua selvittämään ongelman. Esimerkiksi parempi valokuitu voisi olla parempi vaihtoehto.