Nettiliittymän valinta – opas nettiyhteyden valintaan

Nettiliittymä on nykypäivänä välttämätön osa jokaisen kotia. Se mahdollistaa internetin käytön kaikissa kodin laitteissa, kuten tietokoneissa, älytelevisioissa, älypuhelimissa ja tableteissa. Nettiliittymän valinta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä tarjolla on monia erilaisia vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa käydään läpi kaikkia tärkeitä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon nettiliittymän valinnassa.

1. Käyttötarve

Ensimmäinen ja tärkein asia, joka kannattaa ottaa huomioon nettiliittymän valinnassa, on käyttötarve. Mihin tarkoitukseen nettiä aiot käyttää? Jos aiot käyttää nettiä vain perusasioihin, kuten verkkoselailuun, sähköpostin lähettämiseen ja somen käyttöön, riittää yleensä melko edullinen ja hidas nettiliittymä. Jos taas aiot käyttää nettiä esimerkiksi suoratoistopalveluihin, pelaamiseen tai videoiden editointiin, tarvitset nopeamman ja vakaamman yhteyden.

2. Nopeus

Nettiliittymän nopeus mitataan megabitteinä sekunnissa (Mbit/s). Mitä suurempi nopeus, sitä nopeammin voit ladata ja käyttää sisältöä. Peruskäytössä riittää yleensä 50-200 Mbit/s nopeus. Nopeampi yhteys on tarpeen, jos aiot käyttää nettiä esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

 • Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, HBO Max ja Disney+
 • Pelaaminen
 • Videoiden editointi
 • Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR)

Tutustu myös diginyt.fi sivuston nopeustesti aiheesenn, jossa voit testata nykyisen nettiyhteyden nopeuden.

3. Datamäärä

Nettiliittymissä on yleensä rajallinen datamäärä, jonka jälkeen nopeus laskee huomattavasti tai liittymä katkeaa kokonaan. Jos käytät nettiä paljon, kannattaa valita liittymä, jossa on riittävän suuri datamäärä. Rajaton datamäärä on tietysti paras vaihtoehto, mutta se voi olla myös kallein.

4. Teknologia

Nettiliittymät toteutetaan yleensä seuraavilla teknologioilla:

 • DSL: Kotitalouksissa yleisin teknologia, joka käyttää puhelinverkon kaapeleita. Nopeus on yleensä 50-200 Mbit/s.
 • Valokuitu: Nopein ja vakain nettiliittymäteknologia, joka tarjoaa nopeuksia jopa 10 Gbit/s.
 • Mobiililaajakaista: Langaton nettiliittymä, joka toimii matkapuhelinverkon avulla. Nopeudet vaihtelevat 50-1000 Mbit/s välillä.

5. Hinta

Nettiliittymän hinta riippuu nopeudesta, datamäärästä ja teknologiasta. Edullisin vaihtoehto on yleensä mobiililaajakaista, mutta se voi olla myös epävakaampi kuin kiinteä liittymä. DSL-liittymät ovat yleensä edullisempia kuin valokuitu, mutta niiden nopeus on myös alhaisempi.

6. Operaattori

Suomessa nettiliittymiä tarjoavat seuraavat operaattorit:

 • Elisa
 • DNA
 • Telia

Operaattorit tarjoavat yleensä erilaisia liittymiä, joten kannattaa vertailla eri tarjouksia huolellisesti ennen päätöksentekoa.

7. Muut ominaisuudet

Nettiliittymän yhteydessä voi olla myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi:

 • EU-dataroaming: Mahdollisuus käyttää nettiä myös EU-alueella ilman lisämaksuja.
 • VPN: Suojaa tietoliikenteen yksityisyyttä.
 • Pelaamista tukeva yhteys: Nopea ja vakaa yhteys pelaamiseen.

8. Arviot ja vertailu

Nettiliittymien vertailuun on olemassa monia erilaisia verkkosivustoja. Näistä sivustoilta voi saada tietoa eri operaattorien liittymistä ja niiden hinnoista. Arviot ja vertailu ovat hyödyllisiä työkaluja, jotka helpottavat päätöksentekoa.

Näiden vinkkien avulla voit löytää tarpeisiisi sopivan nettiliittymän. Muista kuitenkin, että jokaisen tarpeet ovat erilaisia, joten paras tapa valita oikea liittymä on vertailla eri vaihtoehtoja ja miettiä omaa käyttötarvettasi huolellisesti.