Mobiilimaksaminen Suomessa: Käyttö, edut ja haasteet

Mobiilimaksaminen on nopeasti kasvava maksutapa Suomessa. Vuonna 2023 mobiilimaksujen määrä kasvoi yli 20 prosenttia edellisvuodesta. Mobiilimaksujen suosio näkyy erityisesti kivijalkakaupoissa, joissa niiden osuus kaikista maksuista on jo yli 10 prosenttia.

Mitä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksamisessa maksu suoritetaan älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella. Maksu tapahtuu yleensä lähettämällä maksupäätteelle laitteen NFC-siru tai QR koodi.

Mobiilimaksamisen edut

Mobiilimaksamisella on useita etuja verrattuna muihin maksutapoihin, kuten käteiseen tai kortteihin. Mobiilimaksut ovat:

  • Nopeita ja helppoja. Mobiilimaksamisen avulla maksu suoritetaan muutamassa sekunnissa.
  • Turvallisia. Mobiilimaksut ovat turvallisia, sillä niissä käytetään usein sormenjälkitunnistusta tai muuta vahvaa tunnistautumista.
  • Mukavuita. Mobiilimaksut ovat käteviä, sillä niitä voi käyttää missä tahansa, kunhan mukana on älypuhelin.

Mobiilimaksamisen haasteet

Mobiilimaksamisella on myös joitain haasteita, kuten:

  • Laitevaatimukset. Mobiilimaksut vaativat älypuhelimen tai muun mobiililaitteen, jossa on NFC-siru tai QR-koodinlukija.
  • Käyttöönotto. Mobiilimaksujen käyttöönotto voi olla monimutkaista, jos palveluntarjoaja vaatii esimerkiksi sovelluskaupasta ladattavan sovelluksen asentamista.
  • Käyttökelpoisuus. Mobiilimaksujen käyttökelpoisuus voi olla heikko, jos maksupäätteet eivät tue kaikkia mobiilimaksutapoja.

Mobiilimaksujen käyttö Suomessa

Suomessa mobiilimaksamisen suosituin palvelu on uusi MobilePay, jota käyttää yli 4 miljoonaa suomalaista. MobilePayn lisäksi Suomessa käytetään myös Google Payta ja Apple Payta.

MobilePay on suomalaisten pankkien yhteinen mobiilimaksupalvelu, joka toimii kaikilla Android- ja iOS-laitteilla. MobilePaylla voi maksaa kivijalkakaupoissa, verkkokaupoissa ja sovelluksissa.

Google Pay on Googlen kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka toimii kaikilla Android-laitteilla. Google Paylla voi maksaa kivijalkakaupoissa, verkkokaupoissa ja sovelluksissa.

Apple Pay on Applen kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka toimii kaikilla Apple-laitteilla. Apple Paylla voi maksaa kivijalkakaupoissa, verkkokaupoissa ja sovelluksissa.

Jos Apple Pay ei toimi, kannattaa etsiä ratkaisua Applen omilta sivuilta.

Pikasiirto

Pikasiirto on Suomen Pankin kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka toimii kaikilla suomalaisilla pankkitileillä. Pikasiirrolla voi siirtää rahaa toiselle henkilölle suoraan puhelimen avulla. Pikasiirto on maksuton ja sitä voi käyttää milloin tahansa ja missä tahansa.

Mobiilimaksamisen tulevaisuus

Mobiilimaksamisen suosio on todennäköisesti jatkamassa kasvuaan tulevaisuudessa. Mobiilimaksujen avulla maksujen suorittaminen on nopeaa, helppoa ja turvallista. Mobiilimaksut ovat myös ekologinen tapa maksaa, sillä ne vähentävät käteisellä maksamisesta aiheutuvaa kulutusta.

Mobiilimaksamisen kehityssuuntauksia ovat muun muassa:

  • Laajempi saatavuus. Mobiilimaksujen saatavuus tulee todennäköisesti laajenemaan, kun yhä useammat maksupäätteet tukevat mobiilimaksuja.
  • Uudet maksutavat. Mobiilimaksamisen kentällä on kehitteillä uusia maksutapoja, kuten biometriset maksut ja virtuaalivaluutat.
  • Yhteiskäyttö. Mobiilimaksujen yhteiskäyttö tulee todennäköisesti lisääntymään, kun eri palveluntarjoajat alkavat yhteistyöhön.